Warmtenet Noordwest

Warmtenet Noordwest

In het noordwesten van de stad Groningen wordt een warmtenetwerk aangelegd dat gevoed wordt door een geothermiebron op de Zernike Campus. Van daaruit zullen in de komende jaren ruim tienduizend huishoudens en bedrijven worden verwarmd met aardwarmte. Warmtenet Noordwest wordt ontwikkeld door WarmteStad, een samenwerking tussen Waterbedrijf Groningen en Gemeente Groningen. Gasunie New Energy onderzoekt deelname in Warmtenet Noordwest.

De technologie

Uit een geothermiebron op ruim drie kilometer diepte in de aardbodem wordt via een boring warm water (rond de 120 graden Celsius) omhoog gepompt. Boven de grond wordt het warme water door een warmtewisselaar geleid en wordt de warmte afgegeven aan water in het warmtenet. Het afgekoelde water in de geothermie-installatie wordt vervolgens weer teruggepompt in de grond om daar weer op een natuurlijke manier op te warmen.

Het warmtenet bestaat uit 18 kilometer lange geïsoleerde leidingen die het verwarmde water naar de huizen en gebouwen in het noordwesten van de stad Groningen leiden. Bij de huizen en gebouwen wordt de warmte (weer via een warmtewisselaar) afgegeven aan de verwarmingsinstallaties. Hierna wordt het afgekoelde water (inmiddels is dit tussen de 50 en 75 graden Celsius) via een retourleiding teruggebracht naar de warmtewisselaar bij de geothermiebron. Daar wordt dit water vervolgens weer opgewarmd en wederom naar de huizen en gebouwen getransporteerd.

Op deze manier kan een geothermiebron tientallen jaren voorzien in duurzame warmte. Het warmtenet, met duurzame warmte, is een prima alternatief voor de verwarming van huizen en gebouwen op basis van aardgas. Het zorgt voor een verlaging van de CO2-uitstoot in de omgeving en draagt daarmee bij aan een duurzame energievoorziening.

Nieuws & updates

rss